Pyhtään kirkko

Harjuntie 11 , 49270  Pyhtää

Avoinna tilaisuuksien yhteydessä. Palvelee kesällä Tiekirkkona.

Pyhtään kirkko

Pyhtään kirkko on seurakuntamme pääkirkko

Pyhälle Henrikille omistettu keskiaikainen kivikirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa. Kirkko on rakennettu noin vuonna 1460. Sen alkuperäinen keskiaikainen asu on säilynyt melkein koskemattomana. Ulkoasultaan Pyhtään kirkko muistuttaa useampia keskiaikaisia harmaakivikirkkojamme.

Pyhtään kirkossa järjestetään niin jumalanpalveluksia, häitä, ristiäisiä kuin siunaustilaisuuksia.

Pyhtään kirkon arkkitehtuurista

Pyhtään kirkossa länsipääty on keskiaikaisen perinteen mukaan runsaammin koristeltu kuin itäpääty. Sitä hallitsee suuri ristisommitelma, jonka ympärillä on lukuisia koristekomeroita ja nauhoja sekä nelilehtikuvioita.

Ikkunoiden säilyneet runsasmuotoiset tiilisauvastot ja pielimuuraukset ovat esimerkkinä pohjoismaisen myöhäisgotiikan hienostuneesta ja maassamme harvinaisesta muotokielestä.

Myöhempiä muutoksia ovat ainoastaan asehuoneen muuttaminen 1600-luvulla hautakappeliksi ja vuonna 1907 tehtyjen korjaustöiden yhteydessä kirkon pohjoisseinälle rakennetut tukipilarit sekä sakaristoon tehty ulko-ovi.

Kellotapuli rakennettiin 1820-luvulla. Adventtina 1998 kirkko sai uudet 21-äänikertaiset urut, jotka on valmistanut Urkurakentamo Veikko Virtanen Espoosta.

Kirkon runkohuoneen ulkomitat ovat noin 27,5 x 16,5 metriä. Korkeus katon alkamiskohtaan on noin 9,5 metriä ja päätykolmion huippuun yli 25 metriä.

Tutustu kirkon vaiheisiin | Katso kuvagalleria | Kuvia kirkkotekstiileistä

Panoraama Pyhtään kirkosta

Katso 360° panoraama Pyhtään kirkostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Voit kääntää ja zoomata kuvaa hiiren avulla. Hiiren rullan käyttö lähentää tai loitontaa kuvaa. Painikerivin oikeanpuoleinen symboli laajentaa kuvan koko näytön laajuiseksi. Pääset takaisin normaaliin selainikkunaan painamalla näppäimistön Esc-näppäintä. Kosketusnäytöissä voit käännellä kuvaa sormen avulla. Nipistysotteella voit lähentää tai loitontaa kuvaa.

Kirkko sijaitsee Kirkonkylän keskellä. Seuraa ajo-ohjeita 7-tieltä.

Kuva: Pyhtään seurakunta

Wiipurilaisen Osakunnan Laulajien joulukonsertti

Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat (WiOL) on vuonna 1930 perustettu opiskelijasekakuoro, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijoille mielenkiintoinen ja antoisa musiikkiharrastus vastapainoksi akateemiselle puurtamiselle. Nimestään huolimatta WiOL on Helsingin yliopiston kolmen itäsuomalaisen osakunnan, Wiipurilaisen, Karjalaisen ja Kymenlaakson osakunnan, yhteinen kuoro. Musiikin maisteri Riku Laurikka aloitti keväällä 2020 tehtävänsä kuoron taiteellisena johtajana. WiOLin ohjelmistoon kuuluu sekakuoromusiikkia nykysäveltäjien kantaesityksistä kuorokirjallisuuden klassikoihin. Yhteistyötä on viime vuosina tehty muun muassa Turun yliopiston kuoron sekä muiden Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kuorojen kanssa.

Harjuntie 11, 49270 Pyhtää

Itsenäisyyspäivän kaksikielinen sanajumalanpalvelus kirkossa.

Harjuntie 11, 49270 Pyhtää

3. Adventtisunnuntai, messu kirkossa.

Joulu tullut on - konsertti

Tule hakemaan joulutunnelmaa Pyhtään kauniista keskiaikaisesta kivikirkosta. Konsertissa esiintyvät Seeli Toivio (laulu) sekä Marjo Kaijansinkko (urut ja piano).

Harjuntie 11, 49270 Pyhtää

4. Adventtisunnuntai, messu kirkossa.

Kauneimmat joululaulut

Koronatilanteen vuoksi Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuus lähetetään suoratoistona Pyhtään srk:n YouTube -kanavan kautta. Yhteislauluvihkoja on saatavilla Pyhtään kirjastossa ja kirkonkylän Kyläkahvila Onnissa. Tilaisuudessa laulavat Pyhtään srk:n Juniorikuorolaiset sekä Lauluyhtye Alla Breve.

Jouluaaton sanajumalanpalvelus

Jouluaaton sanajumalanpalvelus kirkossa.