Pyhtään kirkko

Harjuntie 11 , 49270  Pyhtää

Avoinna tilaisuuksien yhteydessä. Palvelee kesällä Tiekirkkona.

Pyhtään kirkko

Pyhtään kirkko on seurakuntamme pääkirkko

Pyhälle Henrikille omistettu keskiaikainen kivikirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa. Kirkko on rakennettu noin vuonna 1460. Sen alkuperäinen keskiaikainen asu on säilynyt melkein koskemattomana. Ulkoasultaan Pyhtään kirkko muistuttaa useampia keskiaikaisia harmaakivikirkkojamme.

Pyhtään kirkossa järjestetään niin jumalanpalveluksia, häitä, ristiäisiä kuin siunaustilaisuuksia.

Pyhtään kirkon arkkitehtuurista

Pyhtään kirkossa länsipääty on keskiaikaisen perinteen mukaan runsaammin koristeltu kuin itäpääty. Sitä hallitsee suuri ristisommitelma, jonka ympärillä on lukuisia koristekomeroita ja nauhoja sekä nelilehtikuvioita.

Ikkunoiden säilyneet runsasmuotoiset tiilisauvastot ja pielimuuraukset ovat esimerkkinä pohjoismaisen myöhäisgotiikan hienostuneesta ja maassamme harvinaisesta muotokielestä.

Myöhempiä muutoksia ovat ainoastaan asehuoneen muuttaminen 1600-luvulla hautakappeliksi ja vuonna 1907 tehtyjen korjaustöiden yhteydessä kirkon pohjoisseinälle rakennetut tukipilarit sekä sakaristoon tehty ulko-ovi.

Kellotapuli rakennettiin 1820-luvulla. Adventtina 1998 kirkko sai uudet 21-äänikertaiset urut, jotka on valmistanut Urkurakentamo Veikko Virtanen Espoosta.

Kirkon runkohuoneen ulkomitat ovat noin 27,5 x 16,5 metriä. Korkeus katon alkamiskohtaan on noin 9,5 metriä ja päätykolmion huippuun yli 25 metriä.

Tutustu kirkon vaiheisiin | Katso kuvagalleria | Kuvia kirkkotekstiileistä

Panoraama Pyhtään kirkosta

Katso 360° panoraama Pyhtään kirkostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Voit kääntää ja zoomata kuvaa hiiren avulla. Hiiren rullan käyttö lähentää tai loitontaa kuvaa. Painikerivin oikeanpuoleinen symboli laajentaa kuvan koko näytön laajuiseksi. Pääset takaisin normaaliin selainikkunaan painamalla näppäimistön Esc-näppäintä. Kosketusnäytöissä voit käännellä kuvaa sormen avulla. Nipistysotteella voit lähentää tai loitontaa kuvaa.

Kirkko sijaitsee Kirkonkylän keskellä. Seuraa ajo-ohjeita 7-tieltä.

Kuva: Pyhtään seurakunta

Sanajumalanpalvelus

"Kutsu Jumalan valtakuntaan", sanajumalanpalvelus kirkossa. Jumalanpalvelus myös striimataan verkkoon.

Harjuntie 11, 49270 Pyhtää

5. sunnuntai helluntaista, aiheena "Armahtakaa". Messu kirkossa.

Harjuntie 11, 49270 Pyhtää

Apostolien päivä, "Herran palveluksessa", messu kirkossa.

Ääniä välitetyille -konsertti

Kitaristi Santeri Rautiaisen perinteinen kesäkiertue saapuu Pyhtään kirkkoon. Tänä kesänä ”Ääniä välitetyille”- kiertue kattaa ainakin 21 konserttia ympäri maata. Ohjelmassa on renessanssin, barokin, klassisromantiikan ja neoklassismin musiikkia säveltäjiltä J.S. Bach, John Dowland, François de Fossa ja Vicente Asencio. Ohjelman sävellyksissä melankolia ja filosofisuus kohtaavat ilottelevan taituruuden sekä espanjalaisen kansallisromantiikan.

Kaunis Pyhtää -konsertti

Tervetuloa tunnelmalliseen kesäkonserttiin, jossa esiintyvät Pyhtään oma laululintu Emilia Vesalainen-Pellas, Marjo ja Jarmo Kaijansinkko sekä Esa Ylönen

Koulutielle siunaaminen

Eskarin ja ensimmäisen luokan aloittavat lapset ovat tervetulleita kirkkoon siunattaviksi. Myös muut sisarukset ovat tervetulleita!