Helena Vaarin kotisivut

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari suunnittelee ja toteuttaa Pyhtään kirkkoon uudet kirkkotekstiilit.

Kirkkotekstiilityöryhmässä ovat toimineet Marjo Kujala, Mervi Liimatainen, Anne Skoas, Jaana Klami ja Kari Kasurinen.

Pyhtään kirkon uusissa tekstiileissä esittäytyy suomalainen luonto

Pyhtään kirkko saa uudet tekstiilit. Valkoisissa tekstiileissä on kuvattuna mm. pihlajanmarjoja, sinivuokko, valkoinen ruusu ja kieloja ja niillä kuvataan vuodenaikojen kiertoa.
Kasvit ovat yleisimpiä kristillisiä symboleja, joita Raamatussa mainitaan.
- Valkoinen ruusu tunnetaan Neitsyt Marian kukkana, sinivuokko on ylösnousemuksen symboli, pihlajaa on perinteisesti pidetty pyhänä puuna ja kielo on kansalliskukkamme, selittää suunnittelija tekstiilitaiteilija Helena Vaari.
Vaari kertoo tekniikkansa olevan aplikaation ja konekirjonnan yhdistelmää, joka on kuin ompelukoneella maalaamista.
Kirkkotekstiilejä on viittä väriä: valkoinen, vihreä, lila, punainen ja musta. Näissä Vaari kuvaa Kuninkaantietä ja Kymijokea. Vanha kuninkaantie ja Kymijoki sivuuttavat Pyhtään kirkon aivan sen välittömässä läheisyydessä.
- Kirkon uusien tekstiilien hankinta oli ollut vireillä jo kauan ja niihin varatut määrärahat olivat kulkeneet investoinneissa usean vuoden ajan, kertoo kirkkoherra Marjo Kujala.
- Nykyiset kirkon tekstiilit ovat olleet käytössä yhtäjaksoisesti jo 50 vuotta ja ne valmistettiin silloisen kirkon suuren peruskorjauksen yhteydessä.

Uudet kirkkotekstiilit otetaan käyttöön tulevana 1. adventtina 27.11. klo 10.00 alkavassa Pyhtään kirkon kaksikielisessä juhlamessussa, jossa saarnaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.
Tekstiilitaiteilija Helena Vaari esittelee uusia kirkkotekstiilejä messun jälkeen Siltakylän seurakuntatalolla.

Teksti ja kuva: Seppo JJ Sirkka