Pyhtään keskiaikainen kivikirkko.

Pyhtään kirkon päätyseinä

Pyhälle Henrikille omistettu kirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa.

Pyhtään kirkko on rakennettu noin vuonna 1460. Sen alkuperäinen keskiaikainen asu on säilynyt melkein koskemattomana. Ulkoasultaan Pyhtään kirkko muistuttaa useampia keskiaikaisia armaakivikirkkojamme.

Pyhtään kirkossa länsipääty on keski-aikaisen perinteen mukaan runsaammin koristeltu kuin itäpääty. Sitä hallitsee suuri ristisommitelma, jonka ympärillä on lukuisia koristekomeroita ja nauhoja sekä nelilehtikuvioita.

Ikkunoiden säilyneet runsasmuotoiset tiilisauvastot ja pielimuuraukset ovat esimerkkinä pohjoismaisen myöhäisgotiikan hienostuneesta ja maassamme harvinaisesta muotokielestä.

Myöhempiä muutoksia ovat ainoastaan asehuoneen muuttaminen 1600-luvulla hautakappeliksi ja vuonna 1907 tehtyjen korjaustöiden yhteydessä kirkon pohjoisseinälle rakennetut tukipilarit sekä sakaristoon tehty ulko-ovi.

Kellotapuli rakennettiin 1820-luvulla. Adventtina 1998 kirkko sai uudet 21-äänikertaiset urut, jotka on valmistanut Urkurakentamo Veikko Virtanen Espoosta.

Kirkon runkohuoneen ulkomitat ovat noin 27,5 x 16,5 metriä. Korkeus katon alkamiskohtaan on noin 9,5 metriä ja päätykolmion huippuun yli 25 metriä.

Kirkon vaiheet

Pyhtään kirkko on kokenut monenlaisia vaiheita. Keskiajalla tehdyt seinämaalaukset peitettiin seuraavien vuosisatojen aikana. Kirkko entistettiin vuosina 1907 ja 1951. Lue lisää

Panoraama Pyhtään kirkosta

Voit tutustua Pyhtään kirkkoon ja sen ympäristöön näyttävän panoraaman avulla. Lue lisää